Google ve Epic Games savaşında ikinci perde!
2 mins read

Google ve Epic Games savaşında ikinci perde!

Epic Games, Google‘a karşı açtığı antitröst davasını kazandı ve ardından Play Store’un işleyişini değiştirmek için bir dizi talepte bulundu. Google ise bu taleplerin hem kendi iş modelini tehdit ettiğini hem de kullanıcılar için olumsuz sonuçlar doğuracağını savunarak mahkemeden bu talepleri reddetmesini istedi. Epic’in önerileri, Android ekosistemini üçüncü parti uygulama mağazalarına açma ve Google’ın uygulama kataloğunu bu mağazalara sunma gibi radikal değişiklikler içeriyor. Ancak Google, bu adımların güvenlik ve gizlilik risklerini artıracağını, ayrıca üreticilerin ve diğer uygulama geliştiricilerin kontrolünü azaltacağını öne sürüyor.

Aralık ayında, Epic Games‘in Google‘a karşı açtığı antitröst davasında, bir federal jüri Google’ın Play Store’un işletilme şekliyle ilgili olarak ABD antitröst yasalarını ihlal ettiğine karar verdi. Bu kararın ardından birkaç ay geçtikten sonra, oyun geliştiricisi taleplerini mahkemeye sundu. Eğer bu talepler kabul edilirse, Play Store tam anlamıyla açılacak. Ancak Google, mahkemeye Epic’in isteklerini kabul etmeyeceğini, çünkü bu taleplerin “dava kayıtlarının çok ötesine geçtiğini” belirten bir itiraz dilekçesi sundu.

Google ve Epic Games savaşında ikinci perde!

Google‘ın dilekçesinde belirttiğine göre, Epic’in önerdiği çözümler, mahkemeden sadece uygulamalar için global bir düzenleme rejimi oluşturmasını değil, aynı zamanda milyarlarca tüketici ve uygulama geliştiricisinin kullanıdığı “son derece karmaşık ve dinamik bir ekosistemi” mikro yönetmesini gerektirecek. Epic Games, Google‘dan Android’i üçüncü parti uygulama mağazalarına açmasını ve uygulama kataloğunu bu mağazalara sunmasını istiyor. Ayrıca, ön yüklü uygulamalar üzerindeki kısıtlamaların yasaklanmasını ve üçüncü tarafları teşvik eden her türlü Google faaliyetinin engellenmesini talep ediyor.

Google, bu taleplere boyun eğmenin kendisini rekabet edemez hale getireceğini ve bu durumun Android kullanıcıları ve geliştiricileri üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirtiyor. Google‘ın dosyaladığı dilekçeye göre, Epic’in önerileri sadece Epic’e yarar sağlayacak ve diğer geliştiricilere uygulamalarının nerede dağıtılacağı üzerindeki kontrolü elinden alarak zarar verecek. Üreticiler, Google‘ın tipik olarak sunduğu ortaklıklardan yararlanamayacak, kullanıcılar ise ek güvenlik ve gizlilik riskleri ile başa çıkmak zorunda kalacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir